Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Halasi Csipkevarrás (2010)

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Halasi1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatta be Dékáni Árpád, az azóta világhírűvé vált halasi csipkék első darabjait.

"Halasi magyar csipkék, cérna és selyemből. Rózsás, szarvasos, bimbós, címeres, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús, tubarózsás stb. mintával. Közöttük egy csipkelegyező Roosewelt Alice részére, megrendelte Zseni József. Árak a tárgyakon vannak feltüntetve. Tervezte Dékáni Árpád rajztanár. Készítették Szabady Eleonóra, Markovits Mariska, Lefkovits Rózsika és Schreier Rózsika Halason. Kiállítja: A Kis-Kun-Halasi Nőegylet."- írja a katalógus 21. tétele.

A katalógus közli a csipkeműhely első céghirdető kártyáját is, mely "A szegény lányok által készített magyar mintájú halasi csipkéket a művészi szépért érdeklődő közönségnek pártfogásába ajánlja...". A budapesti Iparművészeti Múzeumban évenként rendszeresen megrendezett karácsonyi kiállítások felsorakoztatták a kortárs magyar iparművészet legjobb alkotásait, lehetőséget biztosítottak a művészeknek, műhelyeknek a bemutatkozásra, s egyúttal a kiemelkedő alkotások díjazásával, megvásárlásával lehetővé tették a további alkotómunkát is. Az "eredeti magyaros mintákkal, eredeti új technikával" készült halasi csipke ettől az időponttól kezdve a magyar iparművészet szerves részévé vált, s a halasi csipkeműhely egyike azon kevés, a századforduló táján alakult műhelynek, mely -sokszor nagy nehézségek közepette, de - a mai napig is működik.Tourinform KiskunmajsaHalasi2
6120 Kiskunmajsa, zárda utca 2.
Tel.: +36 77 481 327

Fax.:+36 77 481 327

kiskunmajsa@tourinform.hu

www.kiskunmajsa.hu
www.halasicsipke.hu


Halasi3