Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggtelek - Budapest - Fertő-tó - Hollókő - Hortobágy - Pécs - Pannonhalma - Tokaj-Hegyalja

halszarito_vilagitotorony_kicsiANParchivum_hucul1

Az Aggteleki Nemzeti Parkot elsősorban az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok védelme érdekében hozták létre 1985-ben. Területének 75%-át lombhullató erdők borítják. Mozaikszerűen elhelyezkedő tisztások, sziklagyepek, kőkibúvásos hegyoldalak biztosítanak életteret az értékes növényeknek, a gazdag rovarvilágnak és a területen előforduló több mint 220 madárfajnak.
A Nemzeti Park viszonylag kis területén (közel 20 000 ha) több mint 200 kisebb-nagyobb barlang található.
A karsztvidék és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, melynek összhosszúsága az oldalágakkal együtt 25 km. Ennek egy 5,6 km-es szakasza Szlovákia területén fekszik és Domica néven ismert. A barlang kb. 230 millió éves közép-triász korú mészkőben alakult ki. Kialakulásának kezdetét a földtani adatok alapján kb. 2 millió évvel ezelőttre tehetjük. A patakok vizei a mészkő repedésrendszerébe kerülve oldó és koptató hatásukkal tágították a hasadékokat, lassan létrehozva a mostani járatokat. A csepegő vizek mésztartalmának kicsapódásával keletkezett változatos nagyságú, színű és formájú cseppkövek díszítik a járatokat. A cseppkövek megmozgatták a felfedezők és látogatók fantáziáját. Így születtek az olyan beszédes fantázianevek, mint a Sárkányfej, Tigris, Anyósnyelv, Oszlopok csarnoka vagy az Óriások terme. A régészeti feltárások során talált számtalan lelet bizonyítja, hogy már az őskor embere is ismerte, sőt lakhelyül használta a Baradlát.
Ugyancsak naponta látogatható a hidrológiai jelentőségű jósvafői Vass Imre-barlang.
A barlangokat 1, 2, 5 vagy 7 órás vezetett túra keretében lehet bejárni Ezek Aggtelekről, a Vörös-tói bejárattól, és Jósvafőről indulnak, a Rákóczi-barlang bejárata Bódvarákó közelében, az Esztramos-hegy oldalában található. A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes szépségű Hangversenytermében rendezett komoly- és könnyűzenei barlang koncertek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, a lovaglásra alkalmas példányok pedig Jósvafőn, a Kúria épületében találhatók.

A felszínen jelzett túraútvonalak vezetnek. Az Aggtelek és Jósvafő közötti 7 km-es út a Baradla-tanösvény; sárga sáv jelzi, időigénye kb. 3 óra. A Jósvafő körüli 9 km-es Tohonya-Kuriszlán tanösvény megtételéhez mintegy 6 óra szükséges. A Jósvafő környékének természeti értékeit játékos formában bemutató, narancssárga jelzést követő, interaktív Fürkész tanösvény látogatása elsősorban családok és gyerekcsoportok számára nyújt élményt. Népszerű úticél a Szögliget település mellett található, 12 állomással rendelkező Szádvár tanösvény is, melynek végigjárása során a Szádvár romjait és a környező erdők élővilágát lehet megtekinteni.

Ajánlott kirándulások:

A természeti értékek mellett régészeti és kultúrtörténeti érdekességekkel is szolgál a környék. Rudabánya mellett a 10-12 millió éves lignitrétegből előemberlelet (Rudapithecus) került elő. Itt található Magyarország egyik legjelentősebb bányászattörténeti gyűjteménye, az Érc- és Ásványbányászati Múzeum. A település késő gótikus háromhajós református temploma a XIV-XV. században épült.
A völgyekben a középkorra jellemző településformát őrző egy utcás falvak bújnak meg. Több közülük templomáról nevezetes. A XII. századból való Szalonna és Tornaszentandrás temploma. Ez utóbbi egyedülálló érdekessége, hogy nem egy, hanem két félkörívű szentélye, azaz ikerapszisa van.
A népi mesterségek iránt érdeklődők felkereshetik Gömörszőlősön a közel százéves gépekkel működő gyapjúfeldolgozó műhelyt.
Szinpetriben, a régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Világ Legnagyobb Könyve és egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk készíthetnek merített papírt.
Bódvaszilas nevezetessége Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, a Művészetek Magtára, amely az állandó kiállításon túl kortárs művészeti tárlatoknak is helyet biztosít.

További információ:
Tourinform Aggtelek
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: (0036) 48/503-00, (0036)48/503-001
aggtelek@tourinform.hu

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel.: (00 36) 48/506-000 Fax: (00 36) 48/506-001
Honlap: www.anp.hu