Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Őrségi Nemzeti Park

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Őrségi Nemzeti Park
Képgaléria
Folyók, patakok által formált dombvidék, erdeifenyvesek és égerligetek, tőzegmohás lápok és láprétek, lepkék és szitakötők, a kanyargós vadregényes Rába. A falvakban fehérfalú, boronafalú vagy kódisállásos parasztházak "szoknyás" fa haranglábak, kaszáló gyümölcsösök, a terület éghajlata nedves, szubalpin jellegű. Magyarország legcsapadékosabb területe az Őrség, de a fogadtatás cseppet sem hűvös. És nemcsak az őrségi vendégszeretet, hanem fű, fa, virág, madár várja az idelátogatókat.

BEMUTATÓHELYEK
Ság-hegyi Helytörténeti Kiállítás (Ság-hegy, Celldömölk)
Évezredek alatt "szerzett" természeti értékeit a bányászati munkák által ejtett sebek ellenére a mai napig megőrizte az egykori bazaltvulkán, a Balaton-felvidéki vulkánsor legnyugatibb kúpja, a Ság-hegy. Az ötmillió éves tanúhegy oldalában álló egykori bányaépületben a helytörténeti kiállítás a Ság régészeti leleteiről, változatos élővilágáról, bányászati emlékekről mesél, emléket állít az itteni geológiai kutatásoknak és híres tudósunknak, Eötvös Lorándnak is.
Látogatható: április 15-től október 15-ig keddtől szombatig 10-16 óra között.

Chernel Madárvárta és Múzeum (Kőszeg)
Kint a kertben a Kőszegi-hegység földtani értékeit és állatvilágát bemutató kiállítás, bent emlékmúzeum Chernel István és Bechtold István ornitológusok munkásságáról. Magát a botanikus kertet az előbbi tudós hozta létre a 19. század végén Kőszeg város nyugati szélén.
Látogatható: hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-14 óra között. Telefon:        94/563-174   és fax: 06-94/563-175.

Őrségi ház
Őrségi ház

Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont (Őriszentpéter)
Nyári táborok, osztálykirándulások, erdei iskolák helyszíne lehet a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont, pihenőhelyet nyújt a megfáradt vándornak, de akár konferenciáknak, előadásoknak is helyet ad.Az Őrségi Nemzeti Park központjában Tourinform Iroda működik, ahol információs anyagok is kaphatók Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjáról, valamint a környező településekről, látnivalókról, programokról.
Látogatható: Szezonban (június 16. – augusztus 31.): hétköznap: 8.00 – 16.30; szombat: 9.00 – 14.00;
Szezonon kívül: hétköznap: 8.00 – 16.30
Telefon: 06-94/548-034, Fax: 06-94/428 -791

TANÖSVÉNYEK
Ság-hegyi geológiai és természetismereti tanösvények (Celldömölk)
Az ötmillió éves Ság-hegy geológiai és természeti értékeibe nyújtanak betekintést a tanösvények. Az egykori bazaltvulkán kialakulásának történetét, működését, a későbbi bazaltbányászat folyamatát, a mai kulturális és természeti értékeket, növény- és állatvilágot ismerhetjük meg ezeket bejárva. Látogatható: a tanösvények szabadon látogathatók.

Botanikai és madárvédelmi tanösvények (Kőszeg - Chernel-kert)
A kőszegi Chernel-kertben sétálva nem nehéz a választás: bármelyik ösvényt választjuk, csak jól járhatunk. Belemerülhetünk a Kőszeg környékén élő növényvilág titkaiba vagy pedig a színpompás madarakat meglesve, majd szemünket lehunyva a csiripelésüket hallgatva, elképzelhetjük, hogyan élhetett itt egykor Chernel István, milyen lehetett ornitológusként dolgozni ebben a kertben. Látogatható: a Kőszegi-hegy környéki növényvilágot bemutató Csillaghúr és Királyvölgyi Tanösvények és a madárismereti, madárvédelmi bemutató útvonal szabadon vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetővel látogathatók. Szakvezetés igényelhető: hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óra között, pénteken 8.30-14 óra között.
Telefon 06-94/563-174 és fax: 06-94/563-175.

Szarvasbika
Szarvasbika
Rezgőnyár tanösvény
A Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont mellett kialakított 400 m hosszú tanösvény tájékoztatást ad az Őrség növény- és állatvilágáról, az erdők kialakulásáról, az erdőgazdálkodási módokról,az erdőszegélyek szerepéről, a fasorok élővilágáról, a helybeli őshonos háziállatokról valamint a tókák élővilágáról. A tanösvény szabadon vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetővel látogatható.

Sárgaliliom Tanösvény
A túra Velemérről Magyarszombatfára vezeti át az érdeklődőket, 6,2 km hosszan mutatva be a kevésbé ismert és látogatott Belső-Őrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvény útvonala és az ennek során bemutatott ismeretszerző témák alkalmasak arra, hogy az ide látogató turista a szakember vezetése nélkül is fel tudja fedezni a természeti, építészeti, tájképi és kultúrtörténeti értékeket úgy, hogy az érzékeny területek nem sérülnek. A bemutató útvonal szabadon vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetővel látogatható.

Cinege
Cinege

VEZETETT TÚRÁK
A nemzeti park folyók és patakok által szabdalt dombvidéke nem fukarkodik természeti és kulturális értékeivel. A vállalkozó kedvű látogató túrázhat fenyveseiben borókák, szőrös nyírek, fekete- és vörösáfonyák, korpafüvek és körtikék között, a patakok mentén az égerligetekben, ahol megterem a ritka struccharaszt is, a tőzegmohás lápréteken, de nem csalódhat az sem, akit az apró ízeltlábúak érdekelnek, hiszen Magyarország leggazdagabb lepkefaunája és néhány nemzetközileg is védett, ritka szitakötőfaj is él itt. Akiket inkább a népi és kultúrtörténeti értékek bűvölnek el, az sem bánhatja, hogy az Őrségbe vezetett az útja: a falvakban még ma is sokfelé megcsodálhatók a jellegzetes boronafalú épületek, a népi építészet jellegzetes elemei, a "szoknyás" fa haranglábak és az Árpád-kori vastag falú, erődszerű templomok. Tehát mindenki megtalálhatja a kedvére való programot, és ehhez segítséget is nyújt az Őrségi Nemzeti Park, amely túrákat vezet Velemérbe és Őriszentpéterre az Árpád-kori templomokhoz, amelyek vastag falaikkal, lőrésszerű ablakaikkal egykor a várakat helyettesítették az Őrségben, a pankaszi zsúppal fedett és a gödörházi fazsindelyes haranglábakhoz, Magyarszombatfára a fazekas múzeumba, ahol tanulmányozhatjuk ezt az őrségi gerencsér mesterséget, sőt akár ki is próbálhatjuk magunkat akorong mellett, a szőcei tőzegmohás lápréthez, Felsőszölnökre, a Hampó-völgybe, Hármashatár-kőhöz és Szalafőre, a pityerszeri falumúzeumba.

További információ:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 9441 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A
Telefon: 06-94/548-034 I fax: 06-94/428-791 I E-mail: orseginp@t-online.hu I Honlap

 

Tourinform Őriszentpéter
9941, Őriszentpéter, Siskaszer 26/a.
      +36 94 548 034  
orseg@tourinform.hu