Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Körös-Maros Nemzeti Park

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Körös-Maros Nemzeti Park
Képgaléria

Hosszú lábú, hosszú nyakú madarak lépegetnek az úton, fiatal túzokok követik gondozójukat a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Persze a Körös vidékén és a hajdani Nagy- és Kis-Sárrét Békés megyei területein, a nagy, szikes pusztákon, mocsármaradványokon és erdőkben, illetve a Kígyósi- és Csanádi-pusztákon, a Kardoskúti Fehértavon és a Maros árterén még számos védett állat talál menhelyet. De nemcsak védett állatokat, hanem növényeket is megcsodálhatunk ezen a tájon. A folyóparton fák mosdatják lombjukat a vízben, csábítanak egy Körös menti gyalogtúrára, kerékpáros kirándulásra vagy parti piknikre.

BEMUTATÓHELYEK

Körösvölgyi Látogatóközpont
Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látogatóközpont. Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros Anna-liget egyedi adottságú, különleges értéket képvisel, hiszen a természetes állapotok mellett a kastély és kastélypark, mint kultúrtörténeti emlék is jelentős. A parkban található eredeti növényvilág, a változatos élőhelyek alkalmassá teszik a tájat arra, hogy az ideérkezők a Körösvölgyi Látogatóközpont és az innen induló Anna-ligeti tanösvény segítségével megismerjék a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes arculatát, növény- és állatvilágát.
Szolgáltatásaink:
- túravezetés 3200 Ft/óra
- rendhagyó órák (terepen és teremben) 3700 Ft/óra
- szakmai és ismeretterjesztő előadások 3200 Ft/óra
- erdei iskola kidolgozott szakmai programokkal
- kerékpárkölcsönzés felnőtteknek 1250 Ft/fő/nap, diákoknak 790 Ft/fő/nap
- termek bérbeadása technikai háttérrel
- konferenciák, tréningek, továbbképzések helybiztosítása
- programajánlat a Körös-Maros Nemzeti Park területére
- szakmai segítségnyújtás oktatási intézményeknek
- kiadványok, ajándéktárgyak értékesítése
 
Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig. Nagyobb csoport érkezését, egyedi programok igénylését érdemes előzetesen bejelenteni és egyeztetni.
Elérhetőség, bejelentkezés:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Látogatóközpont
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
5541 Szarvas, Pf.: 72.
Telefon: 66/313-855, +36-30/475-1789, Fax: 66/311-658
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

Réhelyi Látogatóközpont (Dévaványa)
Mielőtt még "becserkésznénk" a különleges védettséget élvező túzokot, amely a Réhelyi Látogatóközpontban természetes élőhelyén figyelhető meg, érdemes megnézni a főépület állandó kiállítását, amely ezt a madarat és a tájegység élővilágát, történetét mutatja be. A környéken egykor élt emberek használati tárgyait és munkaeszközeit is megismerhetjük a néprajzi és kultúrtörténeti tárlaton, a természetfotó kiállítás pedig a terület élőhely-típusaiba nyújt betekintést. Ezekkel az ismeretekkel "felszerelkezve" már bátran megközelíthetjük a túzokot, amely madár magyarországi legéletképesebb populációja él Dévaványa-Ecsegfalva térségében. Védelmükben 1975-ben hoztak létre rezervátumot. Megtartásuk érdekében főként szabadtéri állományvédelemre - nyugalmas, tágas dürgőhelyek, fészkelőhelyek és téli élelem biztosítására, fészekvédelemre koncentrál a Körös-Maros Nemzeti Park túzokvédelmi munkája. A madarakon kívül ősi magyar háziállatok - magyar szürke szarvasmarha, bivaly, rackajuh - is testközelből ismerhető meg a központ területén.
Látogatható: április 15. és október 31. között, hétfő kivételével 9-17 óra között.
Telefon: 06-66/483-083

Naplemente
Naplemente

Kardoskúti Múzeum - "A Fehér-tó természeti értékei" című kiállítás
Magyarország legértékesebb természetvédelmi egységei között számontartott Kardoskúti Fehér-tó a Maros folyó egyik holocén mellékágából alakult ki. A fokozatos sófelhalmozódás eredményeként nemcsak a lefűződött mellékág, hanem a környező puszták is elszikesedtek. Ezt a folyamatot, a tó múltját és jelenét, régészeti emlékeit és természeti értékeit mutatja be a Kardoskúti Múzeum "A Fehér-tó természeti értékei" című tárlata.
A Kardoskúti Múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Telefon: 06-68/429-262 és 06-30/475-1769

Bihari Madárvárta
Az épület a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településre beérve burkolt út vezet a Madárvártáig. A 2007-ben újonnan nyílt létesítmény hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. Mind az épület, mind az itt megmaradt háborítatlan természeti környezet olyan erdei iskolai programok megrendezéséhez, terepi megfigyelések, foglalkozások megtartásához nyújt helyszínt, ami páratlan élmény nyújt az ideérkezők számára.
Erdei iskolai szakmai program árak:
Szakmai előadás: 3200 Ft/óra/csoport
Túravezetés: 3200 Ft/óra/csoport
Szakvezetés: 6100 Ft/óra/csoport
Rendhagyó óra: 3700 Ft/óra/ csoport
Bejelentkezés, információ:
Cím: 5538 Biharugra, Bihari Madárvárta
Tel: +36-30/687-0816, e-mail: madarvarta@kmnp.hu
Kapcsolattartó: Tóth Zsuzsanna

TANÖSVÉNYEK
Réhelyi tanösvény (Dévaványa-Réhely)
Elmocsarasodott csatornát, mesterséges tavat, szikes pusztai élővilágot, a túzok élőhelyét, a szántóföldek élővilágát mutatja be a Réhelyi tanösvény, amely a Réhelyi Látogatóközpont szomszédságában került kialakításra. A körtúra jellegű, 1,5 kilométer hosszú tanösvény egy óra alatt bejárható. Látogatható: a tanösvény megtekintése a Réhelyi Látogatóközpont nyitvatartási idejében történhet. Telefon: 06-66/483-083

Kígyósi tanösvény (Szabadkígyós)
A puszta jellegzetes növényeit és állatait figyelhetjük meg a Kígyósi tanösvényen haladva, és az úton elhelyezett megfigyelőtoronyba felkapaszkodva. A védett területen kialakított 5 kilométer hosszú túraútvonal és természetismereti tanösvény a Nagyerdőben indul és két óra alatt bejárható.
Információ: Szabadkígyós Területi Iroda.
Tel.:        66/247-169  

Anna-ligeti Tanösvény (Szarvas)
A 2 km-es tanösvény Szarvason, az Anna-ligetben került kialakításra. Nyolc állomáson keresztül az itt található változatos élővilág ismerhető meg. Egy kellemes sétához másfél óra, az állomások részletes áttanulmányozásához három óra szükséges. Az útvonal gyalogosan járható.
Tel.: 66/313-855

Halásztelki Tanösvény 
A tanösvény 10információs táblán keresztül, nyitott könyvként mutatja be a Dél-Alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét. A tanösvény 3 km hosszú és önállóan, vagy a Körösvölgyi Látogatóközpontban túravezetés igénybevételével látogatható.
Tel.: 66/313-855

Körös folyó
Körös folyó

Körös-völgyi túraútvonal (Gyomaendrőd)
A Körös-parti vízivilágba, hullámtéri élőhelyekre, folyómentén fészkelő madarak életébe enged bepillantani a Körös-völgyi útvonal. Bár a túra elég hosszú - 26 kilométer - megtételét segíti, hogy sűrűn vannak jól kiépített pihenőhelyek, az élővilág megismerését pedig magaslesek könnyítik. Akik vállalkoznak rá, a Kecskési-holtág Zsófia major felőli parkolójában kössék be a túrabakancsukat! Az útvonal jobb oldali szakasza az endrődi hídnál véget ér, átbaktatva a folyó túloldalára, kövessük az ösvényt Gyoma felé, majd az útvonal visszatér a folyó jobb partjára és ott újra eléri a kiindulópontot. Látogatható: a körtúra jellegű útvonal egész évben szabadon látogatható.
Telefon: 06-66/386-122

KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONALAK
Ragyogóan, forrón süt a nap, amikor a folyó menti töltésen biciklizünk, de a vízben lemoshatjuk az izzadságot. Süvít a szél a fülünk mellett, amikor egy réten kerekezünk át, de az erdő szélén, a szélárnyékban megpihenhetünk. Egy madár védi a fészkét a drótszamár kereke elől, társai szívderítően csivitelnek, énekelnek, miközben rójuk a kilométereket. A Körös-Maros Nemzeti Parkban több kerékpáros túraútvonal várja a látogatókat, hogy mindezt átélje. A zabolázatlan Hortobágy-Berettyó folyó mellett vezet a Bala-Berettyó-Halastavak 48 kilométer és a Bala-Berettyó-Kórézug 43 kilométer hosszú kerékpáros túraútvonala; a rétek vizes laposainak madarai csicseregnek a 15 kilométeres Kérsziget-Berettyó-Egyegfalva biciklis úton; erdős puszta és sziki erdősztyepprét élővilága ismerhető meg a 20 kilométer hosszú Gabonás-Szilasok túraútvonalon; túzokok és vízimadarak figyelhetők meg, ha végigkerekezünk 17 kilométert Atyaszeg, Csordajárás és Dévaványa között.

További információ:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget, 5541 Szarvas Pf. 72.
Telefon: 06-66/313-855 I fax: 06-88/311-658 I E-mail: kmnpi@kmnp.hu I Honlap

 

Tourinform Békéscsaba
5600, Békéscsaba, Szent István tér 9.
      +36 66 441 261  
bekescsaba@tourinform.hu
 
Tourinform Békés megye
5600, Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.
      +36 66 454 156  
bekes-m@tourinform.hu
 
Tourinform Szarvas
5540, SzarvaS, Kossuth tér 3.
      +36 66 311 140  
szarvas@tourinform.hu