Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Duna-Ipoly Nemzeti Park

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Duna-Ipoly Nemzeti Park
Képgaléria

Völgy, hegy, sziget, folyó...
Az Ipoly-völgy érintetlen részei, a "világszép panorámák hegysége", a Börzsöny, a Duna által bilincsbe zárt Szentendrei-sziget, a Dunakanyar festői, megunhatatlan látványa kalandos piknikekre, napsütéses hajókázásra, erdei patak parti pihenésre, romantikus naplementékre csábítanak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba.

BEMUTATÓHELYEK
Pál-völgyi barlang (Budapest)
Néha egy-egy sziklamászót, hétvégénként piknikező családokat, esténként tábortűz körül ülő barátokat, délelőttől délutánig egy könnyű barlangtúrára váró időseket, fiatalokat látni a Pálvölgyi-barlang bejárata körül. Akik bejutnak a hévizes kialakulású barlangba, változatos cseppkövekben, gömbszerű hévizes oldásformákban és ősi kagylólenyomatokban gyönyörködhetnek.
Látogatható: Egész évben, hétfői napok kivételével 10 és 16 óra között. Túrák minden óra 15 perckor indulnak.
Nagyobb csoportoknak érdemes előre bejelentkezni a 06-1/325-9505 telefonszámon.

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Szemlő-hegyi barlang (Budapest)
Aszfaltrengetegben egy csipetnyi természet hívogat a Szemlő-hegyi barlangba. Különlegesen tiszta, pormentes levegője akár terápiás célokra is használható, a hévizes eredetű barlang falait vastagon borító, karfiolra és szőlőfürtre emlékeztető ásványbevonat, a borsókő látványa pedig a lelket is gyógyítja.
Látogatható: kedd kivételével minden nap 10 és 16 óra között. Túrák minden egész órakor indulnak. Nagyobb csoportoknak érdemes előre bejelentkezni a 06-1/325-6001 telefonszámon.

Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Alcsúti Arborétum (Alcsútdoboz)
Egykor előkelő urak hölgyeikkel kart karba öltve sétáltak, hűséges paripájukon lovagoltak és üzleteket kötöttek, szivarokat szívtak a kastélykertben. Az arborétum 540 féle fa- és cserjegyűjteménye még ma is szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medveházat, csörgedezőt, lourdes-i barlangot rejtenek, amelyek tanúi ennek a letűnt kornak.
Az Arborétum minden nap (a viharosnapokat kivéve) 10 órától naplementéig látogatható, illetve december 24-én, 25-én, 26-án és 31-én zárva.
Csoportok az arborétumot ettől eltérő időben is látogathatják.
Bejelentkezés írásban az arboretuma@externet.hu címen vagy a 06-20/424-8995 telefonszámon, további információ található az Alcsúti Arborétum honlapján.

Tájház (Ócsa)
Néha a balsiker is lehet siker: az Ócsai Tájvédelmi Körzet botanikai és állattani ritkaságait, értékeit annak is köszönheti, hogy a 19. századi vízlecsapolások eredménytelenek voltak. Az eredeti településformát őrző, többek között hagyományos, nádfedeles házakból álló ócsai öregfalu is a védett terület része. Az itt található tájházban néprajzi múzeum működik, amelyben helyben gyűjtött bútorok, ruhadarabok, használati tárgyak emlékeznek az egykor itt élőkre.
Látogatható: február 1. és november 30. között hétfő kivételével a hétköznapokon 9-16 óra között látogatható, valamint hétvégi napokon és ünnepnapokon 10-17 óra között. Információ és előzetes bejelentkezés kérhető Verbőczi Gyuláné Erikánál a 06-30/494-33-68 telefonszámon. A Tájház december 15. és január 31-e között zárva tart.
Cím: 2364 Ócsa, Dr. ékési Panyik Andor utca 4-6.
 

Királyréti Oktatóközpont (Szokolya-Királyrét)
Nemezelni a Börzsöny kapujában? A látszólag értelmetlen mondat nem is olyan bonyolult, hiszen a hegység kapujának nevezett Királyréten működő központ nemcsak szállást, hanem aktív programot is kínál: túra- és szakvezetések, terepi programok, előadások, vetélkedők, kézműves foglalkozások követik egymást napról napra.
Látogatható: egész évben előzetes bejelentkezés alapján, amit a 06-27/585-625 telefonszámon lehet megtenni.

TANÖSVÉNYEK
Sas-hegyi tanösvény (Budapest)
Ha nem elég, hogy a vadregényes sas-hegyi táj különleges geológiai formáit csodálhatjuk, ha nem elég, hogy ritka állat- és növényfajokkal találkozhatunk, ha nem elég, hogy megismerhetjük a dolomithegyek, éa sziklák tulajdonságait, akkor még Budapest legszebb panorámájában is gyönyörködhetünk a Sas-hegyi tanösvényen járva.
Látogatható: csak szakvezetővel március 1-től október 31-ig kedden, szombaton és vasárnap 10-18 óráig. Legalább 15 fős csoportok részére nyitva tartási időn kívül is tartunk szakvezetést. Kérjük, hogy legalább egy héttel előre egyeztessen időpontot a 06 30/408-43-70 telefonszámon.

Cím: 1112 Budapest, Tájék utca 26.

Tanösvény a Nagy-Szénáson (Nagykovácsi)

A világon egyedül itt tenyésző pilisi len miatt védett a Nagy-Szénás tanösvény, de nem ez az egyetlen értéke: az Európa Tanács Európa Diploma adományozásával ismerte el a kontinensen egyedülállóan gazdag dolomit vegetáció természetvédelmi értékét.
Szabadon látogatható: egész évben, szabadon látogatható.


Jági tanösvény (Pilisszentiván)
A térképen ma Vadász-rétként jelölt hely hagyományos neve Jági-rét volt. A tanösvény teljes kört alkot, kezdete és vége a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolójában van. A 3,5 km-es séta alatt megismerkedhetünk a terület geológiai, állattani, növénytani értékeivel, egy kis tavacska élővilágával. Indulás előtt feltétlenül érdemes beszerezni a tanösvény vezető füzetet.
Szakvezetéshez előzetes bejelentkezés: 06-30/663-46-69

Strázsa-hegyi tanösvény (Esztergom)
Strázsa-hegynek hívják az Esztergom melletti kis hegyet, mert a tetejéről messzire el lehet látni. Ha nekivágunk a tanösvénynek, nagyon változatos táj, növényzet és állatvilág ismerhető meg: homoki pusztagyepek, karsztbokorerdők, partifecske-telep és számos védett növény, kis bányatavak mellett élő vízparti élőlények csodálatos világa.
Míg a kiállítás csak előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg, a tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés is, illetve további információ kérhető az alábbi telefonszámon: 06-30/663-46-14

Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)
A Vértes botanikai és geológiai érdekességeit mutatja be a Csákvár melletti kb. 3 km hosszú sétaútvonal során ősszel gyönyörűre színeződő cserszömörcés karsztbokorerdőt, a jégkorszak előtti melegebb periódusból itt maradt keleti gyertyánost, virágpompás irtásrétet karsztbokorerdőt és még ezer más csodát láthat a kiránduló. Információ és szakvezetés kérhető a Pro Vértes Közalapítvány telefonszámán: 06-22/354-420

VEZETETT TÚRÁK
A Szénások Európa Diplomás területén a különleges, dolomithoz kötődő növényvilágot, a Tápió-vidéken a legelésző szürke marha gulyát és a Nyík-rét természeti érétkeit, a Dinnyési Fertőn a vonuló madarakat lehet megcsodálni a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei által vezetett túrákon. Emellett a park működési területének egészén tudnak természetvédelmi szakvezetést biztosítani.

További információ:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 52.

Levelezési cím: 1525 Budapest, Pf. 86.
Telefon: 1/391-4610 I Fax: 06-1/200-1168 I E-mail: dinpi@dinpi.hu I Honlap

 

Tourinform Szentendre
2000, Szentendre, Bercsényi utca 4.
+36 26 317 965
+36 26 317-966
szentendre@tourinform.hu
 
Tourinform Vác
2600, Vác, Március 15. tér 17.
+36 27 316 160
vac@tourinform.hu