Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Bükki Nemzeti Park

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés
Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Bükki Nemzeti Park
Képgaléria
Egy nemzeti park, amely többek között azért egyedi, mert a Bükk hegység - átlagmagasságát tekintve - hazánk legmagasabb hegysége. Egyedülállóan gazdag növény- és állatvilága, lepkefaunája és rovarvilága. A nemzeti park területén mintegy 90 költő madárfaj ismert, köztük több olyan kihalástól veszélyeztetett fajjal, amely hazánkban csak a Bükk erdőségeiben, sziklafalain fészkel. Egyes barlangok (Szeleta-, az Istállós-kői, a Suba-lyuk, és a Balla-barlang) - a hegység több száz üreget számláló karsztrendszeréből - ősrégészeti leletei révén a tudomány számára is értékesek. Amerre a szem ellát erdő van, hiszen a hegység központi részének 97 %-a erdő. És, hogy miért érdemes még ide ellátogatni? A Bükki Nemzeti Park kitűnő lehetőséget kínál a gyalogos, kerékpáros túrázásra, pihenésre, a természeti értékek megismerésére. A Bükk erdőségeiben döcögő kisvonatok felejthetetlen élményt kínálnak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, s a hegység belsejében megbúvó kis falvak felkeresése is sok-sok érdekességet nyújt.


BEMUTATÓHELYEK

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület bemutatóhely
A világszenzációnak számító fosszíliák és a tematikus tanösvények újra várják a látogatókat. Budapesttől 140 km-re található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye, az 510 hektáros Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki. 2007-ben a terület világszínvonalú interpretációs eszközökkel gazdagodott; a nagyközönség előtt megnyitotta kapuit az Ősfenyő Belépő fogadóépület. A 4D Motion Theatre szimulációs teremben a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyet, és az akkor élt ősállatokat bemutató hiteles, s egyben látványos térhatású, digitális animáció tekinthető meg. Visszatérő vendégeinket nemcsak az új fogadóépület látványos megjelenése, egyedülálló bemutatórendszere lepheti meg, hanem a látogatók komfortjáért is jelentős fejlesztések történtek: ajándékboltot, konferenciateremet, interaktív információs felületeket alakítottunk ki. Az épület mellett láthatók azok a 8 millió éves mammutfenyő törzsek, amelyeket a bükkábrányi bányában találtak és szállítottak ide 2007. őszén. A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény-hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.

Túravezetések a „Borókás-árok” geológiai ösvényen:
márciustól-novemberig, szerdától-vasárnapig és ünnepnapokon, 9.30 – 15.30 között minden óra harminc perckor indulnak. A túra időtartama kb. 60 perc. Minimális csoportlétszám nincsen. A vezetés angol nyelven is igényelhető. Buszos csoportoknak érdemes előre bejelentkezni. Elérhetőség: 3138 Ipolytarnóc, Pf.: 1., Telefon/telefax: 06-32/454-113 | Ipolytarnóci bemutatóhely honlapja | E-mail: itarnoc@t-online.hu.

Szent István- és Anna-barlang (Lillafüred)
Hogyha a kisvonatozás és csónakázás után sem elég az élményekből, egy kicsit barlangászni is lehet a Lillafüredre látogatóknak. A jelenleg 1043 méter hosszú Szent István-barlangot egy szerencsétlenül járt kutya beesése révén fedezték fel a századelőn, amely a barlang természetes, aknaszerű bejáratán át zuhant a barlang mélyébe. Ma már a 170 méter hosszú bejárható szakaszt egy biztonságosabb, mesterséges bejáraton közelíthetjük meg. Az Európában is egyedülálló Anna-barlang összhosszúsága 570 méter, különlegessége, hogy édesvízi mészkőben jött létre, mely a barlangi világ különleges mésztufa-képződményeivel kápráztatja el az oda látogatókat. A különleges mésztufa formák, a termek falán és mennyezetén a travertinoval bevont mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedékei nyújtanak csodálatos látványt.
Látogatható:
Anna-barlang: április 1. és szeptember 30. között 10-17 óráig, október 1. és március 31. között zárva tart, de csoportoknak előzetes bejelentkezéssel látogatható. A Szent István-barlang április 1-től szeptember 30-ig 9-18 óra között, október 1-től március 31-ig 9-15 óra között látogatható.
Előzetes bejelentkezés és információ mindkét barlangot illetően az alábbi telefonszámon kérhető: 06-46/334-130


Felsőtárkány – Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont („Karszt és élővilága” kiállítás, Tópart, Ifjúság u. 34/1.)
A kiállítás az évszakok váltakozását követő diorámákkal mutatja be a bükki Őserdő, s a Nagy-mező egy részletét, a karsztjelenségeket, s egy-egy jellemző élőhelyet. Az ősemberbarlang-rekonstrukció bemutatja, hogyan is használta a bükki ősember a bükki karszt barlangjait lakóhelyeként. A vendégek a kiállítás recepcióján további felvilágosítást kaphatnak a nemzeti park látogatható területeiről, a bükki települések látnivalóiról, programjairól.
Látogatható: április 15 – október 15. között, szerdától-vasárnapig 10.00 – 16.00 óra között. Nagyobb létszámú csoportok részére előre bejelentkezés szükséges, telefon: 06-36/534-078

Hollókő
Hollókő

Tájház (Hollókő)
Ha csukott szemmel járnánk végig a Világörökség faluját, talán akkor is felismernénk az itt élő emberek ízes beszédről, a palóc "a"-król, hogy merre járunk. Ám mégis érdemes nyitott szemmel járni Hollókőn, hiszen számos felfedezésre váró múzeum található itt, ahol a palóc kultúrát, építészetet, népviseletet ismerhetjük meg. A Hollókői Tájvédelmi Körzet tájháza is ennek szenteli "Táj és Nép" című kiállítását. A tájház látogatására belépőjegy váltható a "Hollókői faluséta" keretein belül is. Faluséták indulnak: 10.30-tól és 14.30-tól.
Látogatható: március 1-től október 31-ig 10-18 óra között, november 1-től február 28-ig szombat és vasárnaponként 10-16 óra között. Ezen időszakban további nyitvatartás előzetes bejelentkezés alapján történik.
Információ és előre bejelentkezés: Nagyné Tóth Györgyinél, 06-70/201-5546 és 06-32/379-157 telefonszámokon, vagy az alábbi e-mail címen: kalaris27@freemail.hu 
Szálláshelyek jegyzéke Hollókőn 

Szilvásvárad Millenniumi Kilátótorony (a millenniumi természetismereti tanösvény végén)
Látogatható:

Január- Február: Hétfő- Péntek: Szünnap, Szombat- Vasárnap: 11.00-16.00
Március: Hétfő- Kedd: Szünnap, Szerda- Vasárnap: 10.00-17.00
Április- Május: Hétfő: Szünnap, Kedd- Vasárnap:10.00-17.00
Június- Augusztus: MINDEN NAP:10.00-19.00
Szeptember: Hétfő- Péntek:10.00-17.00, Szombat- Vasárnap: 10.00-19.00
Október: Hétfő: Szünnap, Kedd- Vasárnap: 10.00-17.00
November- December: Hétfő- kedd: Szünnap, Szerda- péntek:11.00-15.00, Szombat- Vasárnap:10.00-16.00

Rossz idő esetén zárva!
Belépőjegy árak: felnőtt : 300,-ft, gyermek (3-14 éves korig) 200,-ft
Előre bejelentkezés: Magyar Tamás, telefon: 06-30/910-2037, bővebb információ a Milleniumi kilátó honlapján.

Arborétum (Erdőtelek)
Természettudományi és erdőgazdálkodási szempontból is értékes, és éppen ezért védett a növénytani ritkaságokban bővelkedő Erdőtelki Arborétum. A sétautaival, pihenőpadjaival, árnyékos lugasaival, az új kert kis tavával kellemes kikapcsolódást ígérő arborétum minden nap felkereshető, s szakvezetéssel is bejárható. Az arborétum több mint 19 éve foglalkozik díszfaiskolai termesztéssel, ahol a hazai szélsőséges időjáráshoz alkalmazkodott dísznövények széles skálája megtalálható és megvásárolható.
Látogatható: hétfőtől péntekig 7.30-16 óra között, hétvégén 9-16 óra között. Ünnepnapokon is nyitva tart. Az érdeklődőknek, csoportoknak, előzetes bejelentkezésre szakmai vezetést biztosítunk a 06-36/496-022-es telefon és faxon, további információ a honlapon érhető el.

Szilvásvárad - Szalajka
Szilvásvárad - Szalajka

Oszla Tájház (Cserépfalu)
Összefogott Cserépfalu és a szomszéd települések népe, hogy a hagyományos életforma használati tárgyait megismertesse az utókorral. Az összegyűjtött tárgyakból a pitvart, a református szobát, a katolikus szobát, és a szerszámos kamrát rendezték be.
Látogatható: május 1. és szeptember 30. között szerdán és szombaton 10-16 óra között. Bejelentkezés:telefon munkanapokon: 06-49/423-132.

Természetvédelmi és Kultúrtörténeti Kiállítás (Ároktő)
A környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát, a védett fajokat és a vidék kulturális kincseit mutatja be az ároktői kiállítás.
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján (bejelentkezés: Seres Nándornál a 06-30/529-6439-es telefonszámon).

TANÖSVÉNYEK
Geológiai tanösvény (Eger-Szarvaskő)
Elsősorban Szarvaskő gyönyörű, változatos formájú bazaltképződményeit érdemes megcsodálni ezen a 6 kilométer hosszú, körtúra jellegű tanösvényen. A településről felnézve is jól szembetűnő szarvaskői vár hegycsúcsára felmászva gyönyörű tájképben gyönyörködhetünk. A sétaút füzetét követve a geológiai látványosságok mellett az útvonalon található botanikai, zoológiai, történelmi, bányászati érdekességekkel is megismerkedhetünk.

Rejteki tanösvények
A bükkerdők állat-, és növényvilágával ismertet meg a rövidebb, alig 800 méter hosszú tanösvény, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Rejteki kutatóháza mellől indul. Az ugyaninnen megkezdhető hosszabb tanösvény a karsztos erdők, kőzetek gazdagságát mutatja be, de megfigyelhető a víznyelők működése is, és megismerhetjük a környéken egykor folyt őslénytani- és ősemberkutatásokat is.

Tanösvények Szilvásváradon
Víztani, botanikai és tájképi értékeket mutat be a Szalajka-völgyi sétaút. A kiránduláshoz kapcsolódva megtekinthető a Horotna-völgy bejáratánál a Szabadtéri Erdei Múzeum, és kiegészíthetjük túránkat kisvasutazással is. Szilvásvárad buszparkolója fölött, az Információs háztól induló másik tanösvény gyönyörű panorámát ígér azoknak, akik az út megtételével eljutnak és felkapaszkodnak a Millenniumi kilátóig.

Tanösvények a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetben
Egy várrom romantikája a Salgó-hegyen, kőzetpark és számos információ a környék növény- és állatvilágáról, ipar- és kultúrtörténetéről - többek között ezekért érdemes felkeresni a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet tanösvényeit. Somoskő vára és a különleges látványt kínáló bazaltömlés a határ szlovák oldalán található, ezért szükség lehet a személyi igazolványra vagy útlevélre.

Tanösvények Felsőtárkányban
Felsőtárkányból ez a háromkörös tanösvény az épülő Bükki Nemzeti Park látogató- és oktatóközpontja mellől indul és a Délnyugati-Bükk természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be, miközben számos helyi érdekességre és általános tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A kő-közi (I.) kör a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A barát réti (II.) kör, egy jobbára völgyben vezető út a 2,6 km-re lévő Bujdosó-kőig 4 állomás érdekességeit mutatja be. A vár-hegyi (III.), egy kellemes félnapos túrát kínáló kör egy hegycsúcsra és egy hosszú hegygerincre visz fel. Utunkat a Vár-kúti turistaháznál szakíthatjuk meg, a Kövesdi-kilátónál pedig a panorámában gyönyörködhetünk egy hosszabb pihenővel egybekötve.

Hollókői tanösvény
A Hollókői Tájvédelmi Körzet tanösvényhálózata a Világörökség részét képező terület kulturális és természeti értékeit mutatja be. A történelmi vár, s az Ófalu is megtekinthető az első szakaszán, míg az útvonal leágazásán a Várhegyet körülölelő biológiai ösvényként vezet vissza a parkolóig.

Tanösvény a Mátrában
A 9 km-es túrát ígérő, Gyöngyösről a Szőke-kút érintésével a Csepje-tetőre és a Sár-hegyre felvezető tanösvényen megtekinthető a Szent Anna-kápolna, s menet közben az illusztrációval gazdagon ellátott bemutató táblák pedig a Sár-hegyi Természetvédelmi Terület gyep, erdő, mocsár társulásait, geológiáját mutatják be.

Lillafüred - Hunguest Hotel Palota***
Lillafüred - Hunguest Hotel Palota***

Tanösvény Miskolc határán
A Herman Ottó Emlékpark mellől, a Szinva-völgyi tanösvényen elindulva a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékei tárulnak fel előttünk. A sétautat bejárva ismereteket szerezhetünk a középhegységi vízfolyások mellett kialakuló jellegzetes élőhely-közösségekről, a Bükk hegység keleti oldalára jellemző erdőtársulásokról, a mészkő sziklagyepekről, a karsztjelenségekről, geológiai formákról, valamint a tanösvény környezetébenmegtekinthető természeti, kultúr- és ipartörténeti értékekről.

További tanösvények:

  • Bükk-fennsíki tanösvények (Olasz-kapu, Nagy-mező – Kis-kőháti-zsomboly, Jávorkúti tanösvény)
  • Bél-kő tanösvény (Bélapátfalva)
  • Ilona-völgyi tanösvény (Parádfürdő)
  • Salgó-Somoskő vára tanösvény (Salgóbánya – Eresztvény – Somoskő)
  • Boszorkány-kő geológiai tanösvény (Salgótarján)
  • Eresztvényi Kőbányák sétaút (Eresztvény)
  • Magyar-bányai kőpark (Somoskő)
  • Szilvás-kői geológiai tanösvény (Salgótarján – Rónabánya)
  • Buda-hegyi geológiai, botanikai tanösvény (Sámsonháza)
  • Szanda – Vár-hegyi geológiai tanösvény (Szandaváralja) - nem látogatható

További információ:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 3300 Eger, Sánc utca 6., 3301 Eger, Pf. 116.
Telefon: 06-36/411-581 I fax: 06-36/412-791 I E-mail: bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu I Honlap

 

Tourinform Dédestapolcsány
3643, Dédestapolcsány, Petőfi S. út 24.
      +36 48 501 037  
dedestapolcsany@tourinform.hu
 
Tourinform Eger
3300, Eger, Bajcsy-Zsilinszky utca 9. PF.: 263
      +36 36 517-715  
eger@tourinform.hu