Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Aggteleki Nemzeti Park

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Néhány fotó Aggtelekről
Képgaléria
Itt egy sárkány néz dermedten, ott egy boszorkány varázsol, amott egy óriás meresztgeti a szemét. Ki az akit nem vonz a Baradla-barlang csodálatos cseppkő-mesevilága, a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja, a Világörökség része az Aggteleki Nemzeti Parkba? Nem mintha ez lenne az egyetlen látványosság a környéken, hiszen a barlanglátogatásokon kívül részt vehetünk az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató felszíni-, lovas- és kerékpártúrákon, falusétán, kézműves-foglalkozásokon, de belekóstolhatunk a hagyományos kenyérsütő mesterségbe és ezernyi más programba is.
 
Változatos és különleges barlangjainak köszönhetően 1995-ben az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területén található barlangok felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. Ezen a területen található Magyarország leghosszabb cseppkőbarlangja, a közel 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer. Hangulatos barlangi koncertek, vizes barlangi ágakba vezető overallos túrák során felfedezhetik a cseppkövekkel ékesített mélységek titkait. A vendégek az Aggteleki-karszt 6 gyönyörű barlangját fedezhetik fel 10 különböző típusú és nehézségű túra keretein belül.

BARADLA-BARLANG (Aggtelek, Jósvafő)
Rövid, hosszú, közepes - ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyű sétát? Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres főágán? Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.
Látogatható:
Aggteleki rövidtúra: április 1-től szeptember 30-ig 9-18 óra között valamint október 1-től március 31-ig pedig 10-16 óra között. Vöröstói-középtúra: április 1-től szeptember 30-ig 10-17 óra között valamint október 1-től március 31-ig pedig 10-14 óra között.
Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túrák (min. 2 hét): Raisz Keresztély-emléktúra: 4 órás 3,6 km-es túra; Hosszútúra: 5 órás 7 km-es túra; Speciális (retek-ági) túra: 7 órás 9 km-es túra. Ezek a túrák részben kivilágított, részben kiépítetlen szakaszon haladnak.
További szolgáltatások az aggteleki barlangbejárat mellett:
Tourinform-Aggtelek információs iroda I ajándékbolt I csomagmegőrző I étterem I játszótér I turistaszállás I kemping.

További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetőségein: telefon: 06-48/503-001 I telefax: 06-48/503-002

EGYÉB LÁTOGATHATÓ BARLANGOK:
Béke-barlang A túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók, drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig. Az aktívpatakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 16 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).
Kossuth-barlang A barlangot erőteljes eróziós formakincsek jellemzik. A túra útvonala szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet végig egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutna keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. Összideje mintegy 3-4 óra, a barlangi szakasz kb. 2 óra. A barlang végigjárásához jó kondíció és mászókészség szükséges. Gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 8 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).
Meteor-barlang Az Alsó-hegy Bódvaszilas felett lévő Kis-vizetes-töbrének kiemelkedő víznyelőbarlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra idején mintegy 5 óra, a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. Extrém túra! Jó kondíció és mászókészség szükséges, gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 8 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).
Rákóczi-barlang A Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy oldalában található e csodálatos barlang, mely képződményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra időtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 10 év. Túraindulás minden nap 9-16 között.
Vass Imre-barlang A barlangot főként függő- és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkőkéreg és –lefolyás, bőven találunk görbe cseppköveket is. Különleges színvilágát tükrözi a legnevezetesebb képződménye, a Narancszuhatag. A túra barlangi időtartama kb. 1 óra, hossza kb. 500 m + 3 km felszíni túra. Pulóver és zárt cipő ajánlott. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 10 év. Nyári időszakban indulás 15 órakor, szezonon kívüli időszakban előzetes bejelentkezéssel (min. 3 nap).

Tengerszem
Tengerszem

További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetőségein: telefon: 06-48/503-001 I telefax: 06-48/503-002

LOVASTURISZTIKAI PROGRAMOK
Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található. A hucul a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közelálló lófajta. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, néhány példány pedig Jósvafőn, a Kúria épületében látható.

 • Jósvafői sétakocsikázás, szánozás
 • Lovas kocsikázás, szánozás terepen
 • Gyermeklovagoltatás segítővel, vezetékszáron
 • Lovaglás oktatás kezdőknek
 • Tereplovaglás vezetővel
 • Fogattal a hucul méneshez és a Vass Imre-barlanghoz
 • Lovastúrák az Aggteleki Nemzeti Park legszebb részein
 • Többnapos csillagtúra szállással, teljes ellátással
 • „Shadow Ranger”-kövesse lóháton „árnyékként” az ANP lovas természetvédelmi őrét

További információ: 3758 Jósvafő, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-052, telefax: 06-48/506-001 | A hucul ménes honlapja

BEMUTATÓHELYEK

 • Baradla Galéria (Jósvafő)
 • Jósvafői Tájház (Jósvafő)
 • Kessler Hubert Emlékház (Jósvafő)
 • Mohos-Ház (Kelemér)
 • Perkupai Tájház (Perkupa)
 • Pista Bácsi Tájháza (Szögliget)

Bővebb információ: Tourinform Iroda 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. Telefon/fax: 06-48/503-000 aggtelek@tourinform.hu | az Aggteleki Nemzeti Park honlapja

Kúria Oktatóközpont (Jósvafő)
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenységének fő célja a térségben élő, illetve az ide látogató óvodás, általános iskolás gyerekek, középiskolás diákok természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek széleskörű bemutatása. Előadások, tantermi foglalkozások, erdei iskolai programok széles választéka áll rendelkezésre az intézményes oktatás kiegészítéseként, vagy szabadidőprogramként.

Elérhetőségek: 3758 Jósvafő, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-056, telefax: 06-48/350-006, anp.oktatas@index.hu.

TANÖSVÉNYEK
 • Baradla tanösvény (Aggtelek - Jósvafő) – sárga jelzés
 • „Barátságban a tájjal” (Tornakápolna)
 • Borz tanösvény (Szin – Szelcepuszta)
 • Bódva - völgyi tanösvény (Perkupa)
 • Fürkész tanösvény (Jósvafő)
 • Szádvár tanösvény (Szögliget)
 • Tohonya-Kuriszlán tanösvény (Jósvafő) – sárga jelzés
VEZETETT FELSZÍNI TÚRÁK
A túra résztvevői a táj természetes, épített és kulturális környezet harmóniáját, a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeit ismerhetik meg, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak segítségével.
 • Aggteleki faluséta
 • Általános felszíni túra Aggtelek és Jósvafő térségében
 • Gömörszőlősi körtúra: „Találkozás a Bioszférával”
 • Jósvafői faluséta
 • Jósvafői szőlőhegyi túra
 • Keleméri túra
További információ:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság I 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. Pf. 6.
Telefon: 06- 48/506-000 Fax: 06-48/506-001I E-mail: info.anp@t-online.hu I Honlap
 
Tourinform Aggtelek
3759, Aggtelek, Baradla oldal 3.
+36 48 503 001
+36 48 503 002
aggtelek@tourinform.hu