Tourinform.hu

Turista információ - Tourist informationtourinformMagyarország Rád vár

MTÜSzálláshely-keresésRészletes keresés »
FB Youtube Linkedin Instagram Twitter

Bevezető

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Aggteleki NP - Balaton-felvidéki NP - Bükki NP - Duna-Dráva NP - Duna-Ipoly NP - Fertő-Hanság NP - Hortobágyi NP - Kiskunsági NP - Körös-Maros NP - Őrségi NP

Jégmadár
Jégmadár
Magyarország természeti értékekben rendkívül gazdag, hiszen sok helyen megmaradtak az ősi növény- és állatvilágot megőrző puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek szinte érintetlen területei. Ennek is köszönhető, hogy 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület várja a természetszerető, a környezeti értékeket tiszteletben tartó, s közben azokat megismerni vágyó turistákat.

E területek az ország összterületének mintegy 10 százalékát, az Európai Unió Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvei alapján kijelölt Natura 2000 területek pedig a 21 százalékát teszik ki. Kifejezetten természeti értékei miatt az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai felkerültek a
Pillangó
Pillangó
Világörökség-listára is, a Hortobágy, a Fertő-táj és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék pedig természeti és kulturális örökségének együtteseként kultúrtáj kategóriában nyerte el a megtisztelő rangot.

Természeti értékeinket a jövő nemzedékei számára is megőrizni legjobban a megismerésük, megismertetésük útján lehet. A 10 magyar nemzetipark igazgatóság az országos jelentőségű védett természeti területek védelmének ellátása és ökológiai kutatása mellett a környezeti nevelés, szemléletformálás és ökoturizmus feltételeit is megteremtette. Az érdeklődők a látogatóközpontok, bemutatóhelyek és tanösvények segítségével ismerkedhetnek meg a természet csodáival.

Lovak
Lovak

Az ökoturizmus olyan utazás, látogatás a viszonylag érintetlen területekre, ahol a természeti és kulturális értékek különleges élményt nyújtanak, miközben egyben felelősséget is vállalunk értük, kíméljük, megóvjuk azokat a káros hatásoktól, s közben hozzájárulunk a helyi közösségek életminőségének javításához. Európában a természet és a kultúra szoros kapcsolatban állnak egymással, a természeti tájakhoz mindig kapcsolódik az ember, a helyi közösség is. Ezért azoknak az ökoturistáknak, akik a fenti elveket ténylegesen magukénak érzik, Magyarország ideális célpont a természet és a kultúra csodálatos szimbiózisának megismeréséhez.
További természeti értékeinkről bővebb információt a Szolgáltatások kereső Természeti értékek részénél találhat.

 

Ökoturisztikai etikai kódex"